Denne flotte solrike helgen har jeg tilbragt inne på klubbhuset på Blakstadtangen, hørt på mange (nyttige!) presentasjoner og hatt to eksamener. Høydepunktene var da vi kunne være ute og ha brannslukning og flåteøvelse.Det var mange deltagere, 17 stk og flere av dem skulle seile ARC i år. Hyggelig å bli litt kjent med dem :)
Det er ikke et absolutt krav å ha ISAF sikkerhetskurs før man legger ut på tur, men det er jo veldig nyttig hvis man skulle komme ut for en nødsituasjon. Jeg fikk kurset av Frode til jul, han har tatt det før, så nå er jeg ihvertfall godt briefet på vær og vind, stormutrustning, redningsaksjoner og brann og førstehjelp ombord. Stabilitetskurvene har jeg jo også hatt på studiet i Marin Teknikk på NTNU, så det var kjent stoff. Diverse personlige historier og erfaringer har også blitt delt-veldig nyttig.
|
Jeg ble heist opp i "helikopter".
Det gikk helt greit, men var ikke behagelig! |
|
Tre ulike redningsflåter var tilgjengelig.
Jeg prøvde den som var mest lik den vi har ombord! |
Flåteøvelsen var en veldig fin erfaring. Vi fikk på oss overlevelsesdrakter (som var ganske gamle og morkne), men de funket. Ettersom drakten er laget i flytende materiale trengte vi ikke vest. Dette blir nok en stor forskjell fra om man faller overbord med vest og må gjøre de samme tingene. Vi fikk flere oppgaver i denne øvelsen:
- Padle i flåten. Den er ikke lett å styre med to små padleårer. Man må være to personer og padle på hver sin side for å få den til å gå omtrent dit man vil ha den.
- Velte flåten. Dette var heldigvis veldig vanskelig. Det skulle være en simulering av at den tipper rundt i bølgene.Det kan jo skje, men jeg håper jeg aldri opplever det.
- Rette opp den veltede flåten. Vi hadde fått en instruksjon om at dette måtte gjøres fra den siden som CO2 patronen sitter( den som blåser opp hele flåten.) Det gikk greit å vippe flåten tilbake.
- Klatre inn i flåten fra vannet. Ettersom det er en form for stige å få fotfeste på, og drakten fløt så gikk dette greit. Med tunge seilklær og vest hadde det vært betydelig værre!
- Til slutt skulle vi simulere at vi ble heist opp i helikopter. Selen skal BAK ryggen ellers kan man falle ut, og den skal strammes! Før man tar tak i helikopter wiren skal den ned i vannet siden den er elektrisk ladet og må utlades! Det gikk greit å bli heist opp i krana, det var jo bare noen få meter, men å skulle heises opp 100 meter til et helikopter er en erfaring jeg helst ikke vil måtte få!
|
Det var vanskelig både å velte flåten, og å vippe den tilbake igjen. |
Neste praktiske øvelse var brannslukking. Brann er det eneste Frode er
redd for i båt, så vi har mye brannslukningsutstyr ombord. Et tips jeg
fikk var å skaffe et forkle av ikke-brennbart-materiale, slik at
forkleet ikke kan ta fyr under matlaging, og at heller ikke kokende
vann/ mat forbrenner kokken.
|
Brannøvelse |
Vi fikk prøve CO2 apparat, skumapparat og pulverapparat. Det blåste
endel denne dagen, og stakkars de som bodde innerst i bukta og fikk et
helt pulverapparat svevende gjennom stuevinduet........Brannen var laget
med en blanding av bensin og diesel, og jeg synes CO2 slukket det
raskest og best, men apparatet ble fort tomt. Det gjelder å treffe
riktig med en gang! Pulverapparatet lagde en klissete hinne over alt den
traff, så bruker man dette i mottorrommet må man ha ny motor!
Skumapparatet funket kjapt og lagde ikke noe særlig søl, så jeg tror det
blir en diskusjon hjemme om hvorfor vi har 3 stk pulverapparater
ombord!!
|
Vi prøvde tre typer brannslukningsapparat: CO2, Skum og pulver.
Jeg synes CO2 og skum var desidert best- synd
at vi har båten full av pulverapparater..... |