Velkommen

Velkommen til Friskus-Bloggen!
Her kommer vi til å skrive litt om båten, forberedelse og alt vi opplever på turen vår!

Friskus på Skauern

Friskus på Skauern
Friskus

mandag 12. oktober 2015

Vi har seilt til Afrika!

Ja, nå kan vi faktisk si at vi har seilt til Afrika-for det er akkurat det vi har gjort!

Etter en fin uke i land med familien i Cascais startet vi ut med friskt mot og kurs for Marokko. Elise og jeg hadde tatt sjøsyketablett, og middagene var ferdiglaget, så dette skulle gå greit. Litt utenfor moloen møtte vi bølgene som var meldt å være "2-3" meter. Vel vi synes det var noen store metere, og ble ikke overbevist lenger utpå. Riktignok melder de signifikant bølgehøyde, men dette virket som en del mer. Vi følte etter hvert at vi ble kastet frem og tilbake i båten omtrent som filledukker, og ble sjøsyke alle som en, til tross for piller L. Valget var derfor lett om å avbryte seilasen etter "bare" 10 timer, og gå til Sines. På denne humpete veien hadde vi også fått følge av "SY Jucunda" som vi har truffet før, så det var to slitne båter som kom i havn i Sines sent på kvelden.

Vi valgte å bli i Sines en hel dag, og fikk sett oss litt om i byen sammen med mannskapet på Jucunda på vei til butikken. Her var en gammel borg, og innimellom alt som ikke var vedlikeholdt fantes noen perler.
Fordelen med å være sammen med flere er blant annet at alle 5 kan bli med på et bilde!
Skulle gjerne tatt en kveld på denne baren.


Fin detalj i borgporten.
Flott utsikt fra borgen.

 Dagen etter hadde vi igjen gjort klart for seilas til Casablanca, og la ut kl 9,klare for 2 dager og 2 netter i sjøen. Bølgene var betydelig mindre, og utpå dagen kom det også litt vind. Etter den forrige seilasen har jeg konkludert med at bølgemeldinger er vel så viktig som værmeldinger, så da fikk det ikke hjelpe at det ble mer motor enn seiling på turen. Vi hadde "Afrikafest" på dekk dag nr 2, men potetgull og smågaver fra Mormor og Morfar. Barna lekte mye med skjermer denne dagen, og humøret var bra hos alle. Vinden hadde dødd helt ut, men vi fant ut at uansett om vi kjørte motoren på fullt ville vi ikke komme frem før det var mørkt uansett, så det ble et veldig bedagelig tempo hele dagen og natten. Denne kvelden bestemte jeg oss for å ha Friskus-kvelds-skole, så sammen med kveldsmaten i cockpiten kom det frem to bøker om stjernene. Etter hvert som det mørknet kom stjernene mer og mer frem, og de blir ganske så klare det ute på sjøen når ingen by-lys forstyrrer dem. Vi klarte å gjenkjenne noen stjernebilder før barna gikk og la seg. Veldig fint var det.

3 barn på dekk prøver å få sprut på føttene.

Sol og vind i seilet( dessverre ikke hele tiden)


Tegnetid.



Det var Frode som sto til rors da vi nærmet oss Casablanca. Han ropte opp marinaen  10 nm unna, men fikk beskjed om at der var det ingen muligheter for fritidsbåter, så det var bare å gå til Mohammedia, noen mil i feil retning. Heldigvis var vi forberedt på dette, og kalte raskt opp Mohammedia Port Control for å få en plass. Men nei da! Her er det fullt og det er nok lurest å legge seg på anker å vente fikk vi beskjed om. Det var da Frode mente at " det er nok fremdeles litt ledig vann i den havna" og jeg mente at med 3 barn om bord etter 2 dager i sjøen må det da gå an å få til noe mer enn en ankringsplass! På veien inn møtte vi en seilbåt med ARC-flagg på vei ut, som signaliserte at her var det bare å snu, men vi ville nå se det selv først. 

De hadde ganske rett de som sa at det var fullt. Havnevakten var ikke der akkurat da, så vi la oss utenpå den ytterste båten, og ble nr 3 utenfor brygga…… Etter hvert kom vakten og sa at vi ikke kunne ligge der, men det var da jeg la bort den norske høfligheten med "ja vel, jeg skal gjøre som du sier", og det endte med at vi fikk bli hvis vi betalte for 4 netter med en gang. 

Etter at alle innsjekkings og immigrasjonspapirer var ordnet gikk vi oss en tur i nærområdet. Det er litt rart å endelig være i Afrika, helt for egen maskin/skute, så vi nøt varmen og palmene og så ikke så mye på søppelet og alt det som ikke er så bra. Vi spiste lunsj på en liten restaurant og fikk smakt på de første lokale rettene. På kvelden kom "SY Finn" som vi var mye sammen med i Viveiro. De hadde også hatt en humpete tur fra Rabat og var glade for å se kjentfolk i havna.
Vi er i Afrika!


Neste dag skulle vi til Casablanca. Vi hadde tenkt å ta toget, ettersom taxiene her bare tar 3 personer. Jeg ville ikke kjøre taxi alene i en så ukjent kultur, og Frode kan ikke et ord fransk, så da virket toget som en bra løsning. Vi ville likevel spørre på kontoret om det var mulig å få tak i en maxitaxi, og jammen kjente han en som kjente en som kom med maxitaxi om 15 min :)  Det viste seg å være en hyggelig mann som ikke snakket et ord engelsk i en nesten flunkende ny, stor og fin bil. Prisen ble avtalt, og jeg måtte begynne å snakke fransk igjen. Sjåføren fortalte villig vekk om at Dubai hadde kjøpt opp alle strandeiendommene og skulle bygge hoteller og casinoer fra Mohammedia til Casablanca. For oss så hele kystlinjen ut som en byggeplass, bortsett fra det som var sand, eller slumskur som ikke var revet ennå. Det var greit å få vist barna sånn litt på avstand, at noen mennesker faktisk bor i skur av papp og plast, og få lagt inn en setning om at de kan tenke på det neste gang de har noe å klage på!
 
Vi venter på Taxi. Portkontrollen i bakgrunnen.
Sjåføren ville gjerne vise oss litt mer, og tok en stor sving utom noen fler severdigheter, inkludert jet-set strandpromenaden før han slapp oss av på Hassan II moskeen. Det var jammen et flott byggverk og er den tredje største moskeen i verden etter den i Mekka og i Medina. Den ble bygget mellom 1987 og 1991 og alle innbyggerene i Marokko måtte betale skatt for å få den bygget uavhengig av om de hadde inntekt eller ikke………Vi traff rett på en guidet tur, og fikk omvisning inni moskeen. Elise var veldig fornøyd med at vi jentene ikke trengte å dekke til håret likevel, noen jeg hadde forespeilet dem før vi dro, men skoene måtte vi ta av.  Guiden forklarte at mennene var nede og kvinnene oppe på galleriet under bønnen. Igjen noe som er litt uforståelig for våer norske barn. Det var enorme lysekroner inni moskeen, og tykke myke tepper. I underetasjen var det et flott basseng som visstnok aldri var blitt brukt……

Hassan II moskeen er et imponerende byggverk.


Flott arkitektur.

Tre små barn i ett stort rom.
Fristende, men ubrukt, basseng i kjelleren.

Da guiden var ferdig var det blitt godt over lunsjtid, og vi ba sjåføren anbefale en marokkansk restaurant for å spise litt. Det var ikke noe problem, og vi havnet på et eksotisk spisested like ved den gamle medinaen. Ettersom det er ganske umulig å vite om man liker tradisjonell marokkansk mat, har vi hatt stor suksess med å bestille 5 ulike retter og dele på alt. På den måten får vi ganske sikkert noe som alle liker. Dette måltidet var intet unntak, og selv om Elise ikke var så begeistret for det hun hadde bestilt syntes Frode at det var kjempegodt, så da fikk Elise heller noen kongereker av meg.
 
Silje spiser marokkansk mat med stor apetitt.

Øyvind lurer på om han skal lære seg sånn krølleskrift istedenfor stavskrift........

Vi fikk også tatt et besøk i den gamle medinaen, det gamle byområdet der salgsbodene ligger tett i tett. Silje og Øyvind trengte nye joggesko, og selv om vi er ganske sikre på at det ikke var Nike sko vi faktisk fikk, så var barna veldig fornøyde. Det var deilig å komme tilbake til båten, og kvelden ble tilbragt hos "SY Finn" med spill og lek og prating. Alt i alt svarer det så langt til forventningene å være i Marokko, og det ser ut som neste stopp bli i Esssaoira/ Agadir om noen dager. Over og ut for denne gang!


3 kommentarer:

  1. Så utrolig moro å ha seilt til Afrika, imponert! Forstår veldig godt at du ikke var interessert i å ligge for anker etter den seilasen, lurt å legge bort litt norsk høflighet da, ja! Høres ut som dere har hatt et flott og eksotisk første møte med en helt annen kultur. Det er veldig artig å følge dere i bloggen her, og lese om at dere får det varmere og varmere! Går dessverre litt annen vei med temperaturene her hjemme nå ;)

    God tur videre!

    Klem, Cathrine H. S.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Cathrine.
      Så gøy at du følger med oss:) Ja vi har nok litt forskjellig temperatur enn hjemme, men dere får kose dere med peis og varm te:) Håper alt står bra til med den minste og deg i mammaperm. Klem E

      Slett
  2. Hei ! Så flott at dere har seilt til Afrika og er vel fremme på tross av sjøsyken og andre "skjær i sjøen" og problemer med å finne en god havn ! Men det høres jo veldig idyllisk ut med Friskus-skole under stjernene og Afrika-fest på dekk - vi føler jo dere har det veldig fint der ute ! Det er jo alltid godt å komme i land og det var sikkert kjempespennende å gå inn i verdens 3. største moske, og en opplevelse for dere alle, dette er jo kultur og veldig lærerikt for barna og sikkert fremmed å se at kvinner og menn er så adskilt. Og det er jo også lærerikt å få se på nært hold hvordan mange folk i andre land må bo. Så fint at du får snakket litt fransk da, Elisabeth, den ligger i en skuff bak der et sted, vet du ! Det er jo fint at dere er sammen med andre båter dere kjenner, for da er dere jo litt friere til å forlate skuta.Morsomt at dere også har vært i medinaen, den er jo så kjent, får håpe dere får sett mye og spist mye god marokkansk mat fremover. Og Frode; hvis du skulle bli tilbudt 300 kameler for noen i mannskapet, så håper vi du innser at du ikke har plass til så mange kameler ombord....Hold godt på barna da, og kos dere og god tur videre i passe vind nedover en spennende Afrika-kyst ! Klem fra mormor og morfar

    SvarSlett

Hvis du liker innlegget, eller har spørsmål til oss; legg gjerne igjen en kommentar, så svarer vi så snart vi har nettforbindelse igjen! Hilsen Elisabeth

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.