Velkommen

Velkommen til Friskus-Bloggen!
Her kommer vi til å skrive litt om båten, forberedelse og alt vi opplever på turen vår!

Friskus på Skauern

Friskus på Skauern
Friskus

onsdag 16. mars 2016

Smarte ting å ha på langtur

Her er en liten oppsummering av hva vi har hatt mye bruk for under seilaser, spesielt over atlanteren.

  • ·         Antiskli
o   Et must på bølgete seilturer av en viss lengde. Vi hadde matter på alle bord og kjøkkenbenk, og de sparte oss for mye søl og dobbelt arbeid. Antisklimatten bør ha en viss tykkelse (over 3 mm) og ha høy friksjonsevne. 

  • ·         Matbokser i silikon
o   Barnas matbokser i silikon og med flere rom i har vi også hatt mye bruk for. Både pga form og materiale. Musli i runde boller skvulper fort over, mens i firkantet bolle med høye kanter holder det seg bedre der det skal være. Man kan til og med sette glasset sitt stødig i ett av de andre rommene.
Matboks i silikon på antisklimatte.

  • ·         Watermaker
o   Man klarer seg jo selvølgelig uten, men da bruker man til sammen mange dager på å skaffe seg vann. Vår watermaker( EchoTec 60 DML) har fungert utmerket, men den liker ikke store bølger, høy fart eller mye tang. Det var derfor ikke så mange dager vi hadde mulighet til å kjøre den på kryssingen vår. Når vi nå er fremme i Karibien og ligger på svai, er den helt herlig, den gir oss mulighet til å ta en dusj, og selv velge når og hvor vi skal dra, vi MÅ ikke dra til en marina for å fylle neste gang vi flytter oss (det er også svært langt mellom marinaene sør i Karibien). Vi har valgt å kunne produsere vann både til vanntanken og til separate drikkevennskanner (5 L). Tanken fylles også fra marinaer og vi vil ikke blande drikkevann og marinavann........
Watermakeren gir oss 60 l i timen.

Drikkevann fylles direkte på 5 L drikkekanner.

  •  Vannpumpe
    •  Et utrolig bra tips vi fikk på ARC seminar. En pumpe på toppen av 5 L kannene våre gir uendelig mye mindre søl når drikkeflasker skal fylles og mat skal lages når det går på skrå (og ellers også)
    Pumpe på toppen av drikkevannskanna.
  • ·         Søppel på plastkanner
o   Dette var både plassøkonomisk og ikke minst smart ifht lukt. Når flasken er full og/ eller har begynt å lukte, er det bare å skru på korken, og begynne på neste flaske. Det ble for øvrig lite søppel på veien over, da alt av mat og papir gikk over bord. Plast ble skylt og puttet på flasker, og så var det noe glass og hermetikk som ble lagt til bake der vi hadde hatt det da det var fullt!

Søppel på drikkekanne med korken på!
  • ·         Bleier
o   Jepp, du leste riktig. Når kjøleren begynner å lukte og det er diverse illeluktende rester der som ingen har lyst til å stå på hodet i bølgene å tørke opp, er det smart å ha en  bleie å kunne stappe nedi. Bleien suger opp det meste ganske kjapt, og kan også brukes andre steder, som for eksempel nedi kjølsvin om man har mat der. Et lite problem er å bli kvitt bleien igjen, da den ikke kan kastes over bord. Vi endte med å putte den i en tett pose og oppbevare dem ute i gass-rommet.

  • ·         Netting
o   Netting er fint å ha både til fruktnett og til sikring mot at ting på hyllene faller ned. Hos oss beskyttet det alle potetgullposene fra å falle i hodet på de som satt i sofaen.

  •  To joller

o   Dette er selvfølgelig bare luksus, men det har vært veldig kjekt å ha når vi har vært mange ombord eller vi skal forskjellige steder, eller hjem til ulik tid. Vi har også to jollemotorer for å ha god redundans.
To joller og to motorer.



  •  Eggebeholdere i plast
    • Egg kan brukes til så mangt, men du vil ikke ha pappen med mulige kakkerlakkegg ombord. Vi har beholdere i plast, og pakker om til disse før eggene kommer ombord i båten. Dessuten blir det bare klissete inni boksen, og ikke overalt ellers, om et egg skulle sprekke.
Beholdere i plast til egg.



1 kommentar:

  1. Hei ! Dette var virkelig et smart og praktisk innlegg, særlig for dem som planlegger langtur ( som jeg ikke tror vi gjør), men også gode tips til andre ! Håper dere nyter påsken under solen i palmeland ! Klem fra mormor og morfar

    SvarSlett

Hvis du liker innlegget, eller har spørsmål til oss; legg gjerne igjen en kommentar, så svarer vi så snart vi har nettforbindelse igjen! Hilsen Elisabeth

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.