Velkommen

Velkommen til Friskus-Bloggen!
Her kommer vi til å skrive litt om båten, forberedelse og alt vi opplever på turen vår!

Friskus på Skauern

Friskus på Skauern
Friskus

lørdag 4. juli 2015

Fra Cuxhaven til Amsterdam



Dagen i Cuxhaven ble brukt til en liten sykkeltur til «sentrum» med tre sparkesykler, en sammenleggbar båtsykkel og Siljes egen tråsykkel. Det var unnagjort på ganske kort tid og var vel ikke noe høyepunkt sightseeingmessig! På veien tilbake fant vi en butikk, og da var det bra at alle hadde med sekk, for vi fikk mye å bære. Vel tilbake lagde vi smoothie, gikk på lekeplassen og fant en grill på seilforeningen, så det ble en deilig grillmiddag.
Veldig fornøyde barn med smoothie

Neste dag var det meldt passe mye vind i riktig retning( mellom Nord og Øst fra 3-10 m/s), så vi la ut med Amsterdam som mål. Det er lurt å prøve å få tidevannstrømmen mest mulig med seg, spesielt på et såpass langt strekk, og det klarte vi sånn nesten. Det var en god del trafikk med store båter, men med en godt merket led var ikke det noe problem. Elise var oppe og fulgte med fremover for ikke å bli sjøsyk, noe som fungerte ganske bra. Vi lagde en skala fra 1 til 10 for sjøsyke, og hun var maks oppe i 4 før det var kveld. Øyvind og Silje er mye mer hardføre, så de var inne og lekte og spilte dataspill når de ikke sto bak og lekte med båtene sine.
Elise ser fremover, Sije og Øyvind leker med småbåtene sine.

Det var en flott solnedgang, ganske flatt vann fin vind, og mens Frode var nede og sov litt før sin nattevakt begynte vi å nærme oss en stor nybygd vindmøllepark som ikke var avmerket på kartet vårt……..Heldigvis var det andre merker å styre på, så vi kom oss fint forbi i lyset fra fullmånen.
Jeg er blitt utrolig glad i AIS ‘en. Med den kan man se andre skip(som har AIS, og det har alle de store!), hvor fort de går og i hvilken retning. Avstandsbedømming er ikke lett ute på havet i mørket, så den kommer vi nok til å ha mye glede av!
Solnedgangen var flott!

Jeg hadde bakt horn med ost og skinke før vi la ut på turen, så de ble servert til frokost etter hvert som folket våknet. Veldig koselig med en rolig frokoststund! Varmen kom også imot oss etter hvert, og det var deilig å kjenne denne sommervarmen etter en natt med fullt seiltøy på! Etter 30 timers seiling kom vi inn til Ijmuiden aan Zee, som er den nærmeste havnen til Amsterdam uten å gå langt inn på kanalene. Det var godt å komme til havn, dette var faktisk det lengste strekket vi har seilt, så det smakte godt med middag på restaurant.  

Etter en hviledag med opprydning i båten og en liten tur på stranden bestemte vi oss for å dra på sightseeing i Amsterdam. Bussen inn tok en time og ettersom vi ikke hadde tenkt å ha så veldig mye opplegg ifht museer o.l med barna, så en kanalbåt som man kunne gå av og på der det passet ble valgt. Vi kom gikk på båten ved Anne Franks hus,  og fikk sett mye av arkitekturen, husbåtene langs kanalene og alle syklene.

Ved kanalene

Mye å se på


Elise knipser bilde

Etter noen flere stopp fikk vi vite at i billetten vår var det inkludert en omvisning i en diamantfabrikk(!) så den sjansen kunne vi jo ikke la gå fra oss. Vi fikk forklart litt om de ulike kriteriene diamanter klassifiseres etter, fikk se de som faktisk sitter og jobber med å slipe dem, og fikk se på ulike rå-diamanter. Det var nok bare Elise som skjønte noe av hva som ble forklart på engelsk, men de andre var også fascinert av de fine smykkene. Det var selvfølgelig mulig å kjøpe noe der også, men det tillater dessverre ikke turbudsjettet, hehe!
Her var det mange fine og store diamanter!

Da vi kom hjem var alle litt slitne, men barna fant på at de ville prøve å sove sammen i den ene akterlugaren sånn som de skal når vi skal over Atlanteren; det ser sånn ut:
3 matroser i akterlugaren

2 kommentarer:

  1. Hei igjen alle sammen. Ja nå har dere kommet et stykke nedover , og for meg ser det ut som om dere har hatt stort sett bra vær. Håper dere er fornøyd med vindforholdene også. Synes dere legger ut mange fine bilder . Flinke med å finne på forskjellige og morsomme aktiviteter også. Det er vel like viktig for både dere og særlig ungene. Elise ser ut som en ekte kaptein ved roret. Her i Portør gjør vi som vi pleier om sommeren , bader og koser oss i sola. Så vil jeg igjen ønske dere en fin bør videre sørover til mange spennende steder. Sommerklem til alle de 3 småmatroser fra Siv Alsgaard

    SvarSlett
  2. Hei Siv! Så hyggelig at du følger med oss! Ja, vi finner på endel aktiviteter, men noen dager skjer det ikke så mye, men det er det jo ikke noe morsomt å skrive om ;)

    SvarSlett

Hvis du liker innlegget, eller har spørsmål til oss; legg gjerne igjen en kommentar, så svarer vi så snart vi har nettforbindelse igjen! Hilsen Elisabeth

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.