Velkommen

Velkommen til Friskus-Bloggen!
Her kommer vi til å skrive litt om båten, forberedelse og alt vi opplever på turen vår!

Friskus på Skauern

Friskus på Skauern
Friskus

torsdag 20. august 2015

Besteforeldre på fransk visitt.

[Gjesteinnlegg fra Farmor og Farfar]

Da vi torsdag for mindre enn 14 dager siden pakket til en ukes seiltur, tikket det inn en sms fra Frode med spørsmål om vi ville komme på noen dagers besøk ombord i Friskus.  De hadde da kurs sydover franskekysten, og tanken var at vi kunne fly til Paris og ta oss videre til et nærmere oppgitt sted pr. bil eller tog.  Invitasjonen kom litt brått på, - vi hadde jo helt andre planer.  Før vi hadde pakket ferdig til seilturen var billettene bestilt!

Etter en avkortet uke på sjøen pakket vi på nytt og fløy til Paris torsdag 13.  Underveis i flyet ble det klart at vi kom til å bli forsinket pga. uvær og midlertidig stengt flyplass i Orly.  Dette medførte at bilutleiekontoret var stengt for kvelden da vi kom dit.  Med ny leiebilkontrakt reiste vi fra Paris i retning Lorient, i stummende mørke (sparsomt med gatelys i Frankrike), regn og 50 mil foran oss.  Det ble en lang tur.  Da var det godt å stige ombord i Friskus kl. 04.30.

Neste dag satte vi kursen mot øya Groix, ca. 2 timers seiltur fra Lorient.  Elise var rorjente og styrte båten sikkert og imponerende hele veien.  Vi kom til en travel og  trivelig havn.  Mye trafikk med ferjer til og fra fastlandet, og spennende å følge med på tidevannet.  Flere meter opp og ned. Svært uvanlig for oss.
Frisk seilas over til øya Groix
Ile de Groix, 7 km lang og 3 km bred, er en populær ferieøy med mange flotte strender, godt egnet for sykling og ikke minst bærsanking.  Vi fant ingen opplysninger om bær i turistbrosjyrene, men med slike mengder bjørnebær som vi plukket langs kyststiene, har vi nå døpt øya for Bjørnebærøya.  Spesielt Øyvind er en tålmodig og ivrig bærplukker, godt hjulpet av Silje og Elise.  Fangsten ble nok til både hjemmelaget bjørnebærsyltetøy og bjørnebærpai.  Det var supergodt.
Bjørnebærpaien ble god!
De hvite strendene var fantastiske.  På stranda ble det lek og solbading.  Badevannet var friskt, men hele familien hoppet likevel i havet!  Det offisielle turistkartet reklamerte for både snilefarm og en geitefarm midt på øya, og vi la i vei for å se hva for noe spennende det kunne være.  Det ble en gedigen og morsom nedtur;  snilefarmen var stengt og vi fant en ubeskrivelig rønnete driftsbygning med noen geiter og myyyye skrot, men barna syns det var veldig morsomt å mate geitene!!  Og hva gjør familien Brattum når de drar på piknik og kun finner en dårlig park med 1 krakk, noen busker  og en søppeldunke?  Farfar arrangerer da leker og konkurranser.  Det ble kjempegøy med ”slå på ring” og kappløp. Det ble rikelig med gym på Friskusskolen den dagen!

Lek og bading på stranden!
Apropos skole.  Skoleåret 2015-2016 på Friskusskolen startet allerede ved avreise fra Norge, og barna viste oss flotte turbøker og tegninger.  Ellers lærer de utvilsomt mye av livet underveis.  Farmor ga sitt undervisningsbidrag i form av strikke- og hekleaktiviteter.  Elise har blitt en habil strikker, Øyvind er en racer på snelle og Silje fingerhekler lange fargerike snorer.

Dagene med familien var kjempehyggelige.  Først og fremst var det godt å oppleve livet ombord.  Nå er det lettere å forestille seg hvordan langturseilerne våre har det.  Barnas lugarer var pyntet med tegninger, klassebilder og kosebamser.  Fra byssa luktet det stadig av Elisabeths hjembakte brød.  Vaskemaskinen arbeidet jevnt og trutt når vi lå i havn og nabobåten kommenterte:  ”Do you have a laundry on board?”  Må også kommentere spørrende franske nabobåter som trodde Frode var litt ”skrudd” da han polerte en allerede skinnende skuteside!  Båtvedlikehold har helt klart en annen standard i Norge enn i Frankrike.

Etter 4 dager om bord tok vi farvel med en glad og fornøyd familie på langtur.  AU REVOIR!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hvis du liker innlegget, eller har spørsmål til oss; legg gjerne igjen en kommentar, så svarer vi så snart vi har nettforbindelse igjen! Hilsen Elisabeth

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.