Velkommen

Velkommen til Friskus-Bloggen!
Her kommer vi til å skrive litt om båten, forberedelse og alt vi opplever på turen vår!

Friskus på Skauern

Friskus på Skauern
Friskus

lørdag 9. april 2016

Forberedelser til Atlanterhavskryssing

Forberedelsene til ny Atlanterhavskryssing er godt i gang. Friskus skrus sakte men sikkert over fra "Caribbean-cruising"-modus til kryssingsmodus. Det vil f.eks. si at kutterstaget, babystaget og lensetaklene igjen er på, flåten igjen er behørlig surret, bagasje og utstyr vi ikke trenger stues vekk, og matlagrene begynner å bygges opp. Videre blir alt sikkerhetsutstyret funnet fram.
Jeg stoler ikke på at flåtekrybben tåler grønn sjø på dekk, så har laget eget surresystem
Vegard & Frodes hjemmemekka løygang er på igjen - bl.a. for å minske sjansen for bombrekk i jibb
I går fikk skipperen dessuten endelig tid til en ordentlig inspeksjon under båten da jeg hadde leid dykkerutstyr. Litt lettere når man ikke må holde pusten... Propellen ble ordentlig rengjort, sinken ble videre vurdert til egentlig å holde, men jeg byttet en av tre anoder for sikkerhets skyld. Videre ble bulben på kjølen skrubbet behørlig, for det er litt vanskelig med bare snorkleutstyr. Ikke helt stas å gjøre dette i skittent marinavann, så sørget for en god såpedusj til slutt.

Mannskapet er tett involvert i forberedelsene og vi har bl.a. etablert vaktsystemet for både normalforhold og dobbeltvaktssystem om vi skulle møte på ekstra utfordrende forhold. Vi satser på at skipperen seiler nettopp skipper det første døgnet, men at vi deretter legger opp til en rulle med 3 timer på og 9 timer av for alle. Vi har også bevilget oss luksusen å ha en egen byssevakt (som går på rundgang) siden vi er såpass mange om bord.

Vaktsystemet vårt

 På hjemmebane leser mannskapet seg opp på teorien, og Anthon har fått sykepleieroppgaven og tatt det samme kurset hjemme hos våre gode venner Ragnhild og Andre (som er leger). Det meldes om at behandling av både beinbrudd, kutt, magesjau eller skjørbuk skal være under kontrollJ. Mannskapet bistår dessuten med innkjøp av det man ikke får kjøpt i Karibien og som vanlig ser vi fram til forsendelse hjemmefra!
Anthon praktiserer sying (på kylling denne gangen)
Menyen er også så godt som ferdig da det er viktig å få handlet godt med mat før avreise og at alle føler at de spiser godt. Som på forrige kryssing er det bare å glede seg til mange lekre retter! I tillegg tar vi med oss gode porsjoner med Real Turmat for de dagene som det evt. er så tøffe at ingen har lyst til å stå nedenunder å lage mat. Under ser dere menyen vår.




Ansvarlig

Rett

Dag 1 Anthon

Kylling-wok og pasta

Dag 2 Vegard

Bouillabaise

Dag 3 Frode

Indisk kylling med ris, agurksalat, mangochutney og naanbrød

Dag 4 Terje

Fiskegryte

Dag 5 Hans Petter

Kyllinggryte med ris, salat og god saus

Dag 6 Anthon

Lasagne og salat

Dag 7 Vegard

Risotto med svinekjøtt

Dag 8 Frode

Svinekoteletter med stekt sopp og løk, potetmos og rotgrønnsaker

Dag 9 Terje

Kjøttkaker i brun saus med rotgrønnsaker / poteter eller ris (alt lage dette som hamburgere)

Dag 10 Hans Petter

Svinefilet med stekte poteter, grønnsaker og peppersaus

Dag 11 Anthon

Entrecôte, båtpoteter, brokkoli og peppersaus/bearnaise-saus

Dag 12 Vegard

Cheeseburger med båtpoteter

Dag 13 Frode

Pølsegryte Normandie med løk, tomat, laurbær og kokte poteter

Dag 14 Terje

Pepperbiff med grønnsaker / poteter / ris

Dag 15 Hans Petter

Entrecote med bernaise, poteter og grønnsaker

Dag 16 Anthon

Pasta bolognaise

Dag 17 Vegard

Omelett med rester

Dag 18 Frode

Taco av corned beef og brune bønner

Dag 19 Terje

Spagetti med carbonara - bacon/egg/ost/ alternativt eller Spagetti med skalldyr (ie reker, kreps hermetiske)

Dag 20 Hans Petter

Kjøttkaker, brun saus og poteter
 
Elisabeth og barna flyr hjem 24. april, og mannskapet kommer henholdsvis 25. og 27. april. Deretter skal vi bruke noen dager på at alle blir ordentlig kjent med båten, på en ordentlig sikkerhetsgjennomgang, litt proviantering og på litt "kos" som f.eks. bading og å nyte en øl i solen.
Vi drar sammen med en del andre norske og svenske båter fra Antigua 1. mai, og satser på å gå rett til Azorene, en tur på cirka 2 uker. Der bytter vi ut en av mannskapet og ligger til vi får et bra værvindu for å sette kursen mot Irland. Dit flyr Elisabeth og barna igjen når Friskus har ankommet.

2 kommentarer:

  1. Hei Svigersønn ! Så fint at de er helt i rute med forberedelsene til returen ( var litt i tvil om det....!) Særlig glad for at alt sikkerhetsutstyr er på pkass og godt at ( enda et) godt mannskap snart er på plass. Håper at ikke "kyllingsøm" blir aktuelt på returen heller ! Menyen ser flott ut og er godkjent av svigermor - så nå ble du vel glad ! Vi lover å passe godt på dine 4 kjære her hjemme og så må du passe godt på deg selv ! Portørklem

    SvarSlett
  2. Ønsker deg en fin og problemfri tur tilbake over Atlanteren med nytt mannskap .Ser i allefall ut som om maten blir meget bra. GOD TUR.HILSEN FRA SIV:

    SvarSlett

Hvis du liker innlegget, eller har spørsmål til oss; legg gjerne igjen en kommentar, så svarer vi så snart vi har nettforbindelse igjen! Hilsen Elisabeth

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.