Velkommen

Velkommen til Friskus-Bloggen!
Her kommer vi til å skrive litt om båten, forberedelse og alt vi opplever på turen vår!

Friskus på Skauern

Friskus på Skauern
Friskus

lørdag 16. april 2016

Gass-system

Hva som var lurt å gjøre med gass-systemet vårt før avreise var vanskelig å få god informasjon om, så her følger litt om våre erfaringer til forhåpentlig glede for kommende langturseilere.

Båten ble levert med et knøttlite skap til gassflasker med kun plass til 1,8 kg propanbeholdere. Disse måtte vi før avreise bytte støtt og stadig, særlig fordi det bakes såpass mye om bord. Vi var derfor ikke særlig i tvil om at vi burde finne en løsning med et større gass-skap. Å finne plass til noe stort i en allerede full båt er sjelden lett, men vi endte med en løsning der vi utvidet skapet der det sto originalt. Vi klarte akkurat å få plass til en vanlig norsk 5 kg beholder og i tillegg ha den nødvendige dreneringen i fall det er lekkasje.
Vårt nye gass-skap, nå med liten flaske
Neste spørsmål var hva slags flasker og hvor mange vi skulle ta med oss hjemmefra, i og med at koblingene som brukes i Norge ikke er like i andre land. Etter råd fra andre seilere dro vi av gårde med 2 stk. 5 kg flasker, samt en halvfull 1,8 kg (som vi planla å gi bort når den var tom). Vi var veldig spente på når vi måtte begynne å etterfylle…
For å spare gass kjøpte vi med en enkelt-kokeplate fra Expert. Vi har også en liten 220V vannkoker. Nedover i Europa er det uansett lite svai og mest marina med landstrøm, så da er det ikke nødvendig å bruke av gassen. Vi prøvde også en 12V vannkoker, men sikringen på kursen vi kunne kjøre den på var for liten, så vi måtte gi opp dette. Kokeplaten kostet bare 199,-, så vi sparte den fort inn. Den tar heller ikke mye plass, og kan dessuten i nøden kjøres på inverteren dersom det skulle være noe feil med komfyren eller vi er helt tomme for gass.
Vi har ikke prøvd å få etterfylt gass så veldig mange steder. I Las Palmas, i Rodney Bay og på Antigua har vi fått fylt opp våre egne flasker. I La Coruna tok de den ene i innbytte og vi fikk ny, full, nesten lik. Vi har prøvd, men ikke lykkes i Brighton, Cherbourgh, Guernsey, Brest, Cascais, Grenada, Bequia, Martinique og Guadeloupe. En annen båt fikk visstnok påfyll på Dominica, men vi prøvde ikke.
Vår 5 kg flaske varer omtrent en måned, så før vi krysset dammen supplerte vi med 2 stk. 2,5 kg flasker av Campingaz-system. (Dette tror jeg er det franske systemet). Disse har vi bare måttet etterfylle en gang (på Antigua) fordi vi rett og slett glemte å etterfylle hovedflaskene i Rodney Bay på vei nordover. På Antigua kan man imidlertid, uvisst av hvilken grunn, bare fylle med spesiell ventil tirsdager og torsdager, så i vanlig Karibisk stil må man ha god tidJ.
Et annet problem er gassblandingen. Vi bruker ren propan. På de franske øyene bruker de kun butan, og propan er ikke å oppdrive. Noen komfyrer håndterer begge gasser, men så langt jeg forstår må man da utstyre systemet med en trykkreduksjonsventil da butan fylles med høyere trykk. Mange seiler jo så fort de kan forbi de franske øyene uansett fordi de der er svært dårlige i engelsk, men Friskus er jo så heldig å ha fransktalende kone om bord, så vi har vært lenge på de franske øyene.
Siste problem er ventilene og overgangene fra fleksibel slange til fast rør. Jeg har ikke funnet ut hvilken dimensjon det er på gjengene på vår overgang, men det er i alle fall ikke samme standard som her…
En liten, men lur sak vi har med er en ekstraventil uten slange. Når flasken er så tom at komfyren slukker er det fortsatt litt gass igjen i beholderen. Vi setter derfor på en løs ventil og åpner slik at flasken tømmer seg fullstendig. Den kan da trygt oppbevares i et stuerom uten lufting.
Ekstraventil for tømming av nesten helt tomme flasker
Gass har blitt et mindre problem på turen enn det vi hadde fryktet. Det er dessuten en av de ytterst få ting i Karibien som er billig. Hadde vi skullet ta turen om igjen neste år ville jeg tatt med:
-        3 stk. 5 kg propanbeholder i kompositt
-        1 stk. klargjort Campingaz ventil med fleksibel slange som passer på båtens kobling*
-        1 stk. klargjort engelsk ventil med fleksibel slange som passer på båtens kobling*
-        1 stk norsk propanventil med avkuttet slange (for fullstendig tømming)
*Reserve i fall flaskene hjemmefra skulle bli helt tomme og man måtte kjøpe ny.
Nye flasker kan kjøpes "over alt", men ikke ventiler. Ventiler kan kjøpes på utenlandsk båtmesse, på nettet eller av noen som har vært på tur allerede. Disse koster ikke mye. F.eks. Tess eller båtutstyrsbutikker kan hjelpe til med å sette riktig overgang på slangene, noe som er adskillig mer trøblete så fort man har kastet loss hjemmefra.
Noen av de forskjellige ventilene våre
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hvis du liker innlegget, eller har spørsmål til oss; legg gjerne igjen en kommentar, så svarer vi så snart vi har nettforbindelse igjen! Hilsen Elisabeth

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.